24.8.11

Tudung bawal oh tudung bawal!!

Posted by juNe@juaNita at 24.8.11 0 comments Links to this post
Assalam...

Malam tadi I menjalankan misi mencari tudung utk hari raya.. Memandangkan I ni ketinggalan zaman sikit, sampai ke hari nie I masih lagi guna tudung bawal.. Dek kerana kemalasan menempuh kesesakan manusia kat PKNS, i just pegi pasar malam jer.. tu pun dekat2 ngan rumah..



Jalan punya jalan, jumpa la 5-6 tempat yg jual tudung.. tapi malang skali coz cuma ada satu tempat je yang jual tudung bawal.. yang lain2 tu sumer jual tudung fashion skarang, tudung ekin, ariani, latipah dan sebagainya.. Erk.. adakah tudung bawal da pupus??... Huhuhuhu...

tudung terkini..oooo



 tudung bawal... jangan tinggal daku...



18.8.11

Mari berkongsi resepi..

Posted by juNe@juaNita at 18.8.11 0 comments Links to this post
Assalam..

Bertemu lagi diwaktu yang agak sama seperti semalam.. masih lagi merasa keboringan yang teramat.. weekend ni I bercadang nak buat kueh raya.. so, now tengah sibuk men'goggle kan diri mencari resepi yang best2.. biasanya kalau biskut2 raya ni I order je but this year terasa nak wat sendiri.. so let me share kueh raya yang bakal di buat minggu ni.. (entah jadi ke tak plan I ni, kadang2 cakap je lebih).. Jom try sesama..


Resepi tart nenas Gebu.. (sumber dari mana I tak ingat la..)


Doh tart;
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan butter (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula

Inti nenas;
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan


Cara-caranya;

Doh tart: Pukul bersama butter, susu, minyak sapi, garam hingga sebati. Masukan telur dan vanillin pukul lagi akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan lembut.

Jem Nenas: Parut nenas dan jangan dibuang airnya. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar. Ulangi sehingga habis. Bakar pada 150 sehingga 15-17 minit sehingga masak.

Gambar tart nenas nie bila dah siap baru I masukkan yer.. kalau tak tau rupa tart nenas, sila google.. bye...


17.8.11

Salam Ramadhan & Selamat menyambut Nuzul Quran

Posted by juNe@juaNita at 17.8.11 0 comments Links to this post
Assalam..


Salam Ramadhan.. Hari ni dah masuk hari ke 17 Ramadhan bersamaan ngan Nuzul Quran tapi sayangnya I kena keja.. walaupun selangor sepatutnya cuti.. Huhuhu.. Sedih.. Boring giler tahap gaban.. lunch time pun tak tau nak g mana..

Hmm.. lama tak update blog.. Setahun lebih kot.. Entah la, bila perasaan malas menghantui diri macam ni la jadinya.. but actually bukan pasal malas je.. tapi maybe previous workplace langsung tak mengizinkan I berjinak2 dengan xtvt berblogging ni.. To be honest, I suffered selama I keje kat company lama tu.. Nasib baik la ada kawan2 yang slalu menghiburkan hati..

Now dah masuk 3 bulan 2 hari I keje kat tempat baru.. Alhamdulillah, dalam masa 3 bulan ni I rasa lebih selesa.. Office pun dekat ngan rumah.. kalau tak jem, 20 minit dah sampai.. tapi biasa la, kawasan Meru semakin membangun, so kalau weekdays jalan agak sesak.. nak2 dalam bulan puasa ni.. Especially waktu petang, memang jem giler.. Nasib baik I tau jalan2 shortcut.. So, boleh la sampai rumah macam biasa..

Nie company office furniture yang ketiga i join.. Hopefully boleh stay lama macam my 1st workplace.. So far, semuanya okay.. Memang la ada Pro & Con kalau nak compare dengan 2nd company.. In term of benefit sana lebih la.. tapi I suka dengan team yang sekarang ni.. Tak terlalu ramai, so takde la banyak sangat kepala nak kena ikut.. Kawan2 baru pun okay.. semuanya gila2.. especially awek yg duk kat tepi I.. Gila handbag.. Hahaha.. abis la I la kalo dia baca benda ni..

My kids pun dah besar.. macam2 kerenah.. rasa cam sekejap je tengok diorng membesar.. Imran dah 2 tahun 4 bulan n Iman lak dah 4 tahun 9 bulan.. 2-2 kalau bercakap tak nak kalah.. so sweet.. but anyway I luv them very much.. Hmm.. masa lunch dah abis.. sambung lagi lain kali.. By the way, I'm backkkkkkk...

                                           Penawar rindu korang semua.. Hmmm.. sweet kan...



15.5.10

I'm backkk!!

Posted by juNe@juaNita at 15.5.10 1 comments Links to this post
Salam 1 malaysia..


Dah lama giler I tak update blog.. rasanya da masuk 4 bulan.. Ntah la.. mood tak mari.. Actually ada banyak sangat benda yg I nak share kat sini, tapi setiap kali nak update ada jer gangguan lebih2 lagi dr anak2 I.. Diorg kan jeles tgk mama diorg ber'blogging.. Heheehe.. ada awek kat ipoh tu dah bising2 kat I coz tak update blog.. Dia cakap blog I da berkulat n cendawan bagai.. So, demi untuk 'Cik Put' tersayang, maka I gagahkan jua diri untuk update blog nie...

13.1.10

Pedomanku... Madahku... bla..bla...

Posted by juNe@juaNita at 13.1.10 1 comments Links to this post
P/S : copy from email...

· Pedomanku
"Berikan kasih sayang, nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan, nescaya akan diberikan keampunan" (Riwayat Imam Ahmad)

· Madahku
"kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi"

· Peganganku
"Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu."

· Kata-kata semangat
"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi"
· Firman ALLAH SWT
"Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya)." (Surah Al-Balad: 4)

· Muqaddimah
"Allah (sentiasa) hendak meringankan (beban hukumnya) daripada kamu, kerana manusia itu dijadikan berkeadaan lemah" (Surah An-Nisa:28)

· Fikir-fikirkan…
"Allah setiap saat 'memanggil-manggil' kita untuk kembali kepada-Nya. Dengan cara apa saja. Dia, dengan kasih sayang-Nya,terkadang membuat suasana kehidupan seorang anak manusia sedemikian rupa dengan musibah, kesusahan dan kesukaran sehingga kalbunya dibuat-Nya 'menoleh' kepada Allah..Tetapi..teramat sedikit orang yang mendengarkan, atau berusaha mendengarkan, panggilan-Nya ini."

~The End~

Jokes Of the Day!!

Posted by juNe@juaNita at 13.1.10 0 comments Links to this post
Cerita pasangan suami isteri tua...


Di suatu malam yang dingin, di dalam sebuah bilik yang sederhana besar,
diatas katil....... sepasang suami isteri yang telah lanjut usia baru masuk tidur.
Suaminya telah mula mengantuk tapi isterinya terbangkit perasaan ghairah malam itu....


Si isteri bersuara,
"Dulu-dulu tu..... abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido."
Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya, lepas tu
mula mengantuk semula.Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu cium saya."

Si suami dengan rasa terganggu, mengangkat kepalanya dan menyentuh
bibirnya ke pipi si isteri.Lepas tu sambung tido balik.
Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu gigit-gigit leher saya......."


Dengan perasaan marah dan geram, si suami melontar selimutnya dan
bangun dari katil tu.
Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?"

Dengan marah suaminya menjawab,
"Nak gi amik gigi la ni!!!"


Hah kan betul, korang mesti tengah senyum skang nie.. hehehehe...

~The End~



petua ~ Membanyakkan Susu Ibu

Posted by juNe@juaNita at 13.1.10 0 comments Links to this post
Memandangkan Imran masih lagi menyusu badan sehingga kini, so I dengan bangganya ingin berkongsi petua untuk menambahkan susu ibu especially 4 working mum.. Okay, kalau rajin boleh amalkan selalu.. Petua nie colleague I yg bagi.. Tq Kak Nora!

Tips Membanyakkan Susu Ibu [Susu Badan]


[a] Berurut (dengan bidan).
[b] Banyakkan minum air/jus buah-buahan.
[c] Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.
[d] Pengambilan lebih makanan berprotein penting untuk penghasilan susu ibu.
[e] Makan nasi panas bersama halia muda (yang ditumbuk halus) dan dicampurkan dengan air asam.
[f] Minum air asam jawa yang direbus dengan gula merah bersama dengan 3 keping asam keping.
[g] Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan itu 2 hingga 3x sehari.
[h] Ambil sebatang lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air suam. Minum 2x sehari.
[i] Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layurkan/salai pada api sehingga layu. Ketepikan sebentar. Setelah agak suam, tekapkan daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.


Sayur-sayuran yang dapat membanyakkan air susu ibu:


• Brokoli
• Lobak Merah
• Lobak Putih
• Seleri
• Kobis
• Sawi Putih
• Peria
• Ulam Pegaga
• Ulam Jantung Pisang [yang telah direbus]


Tips agar air susu ibu lancar:
• Makan kulup daun betik setiap hari.



12.1.10

chocolate sour creAm cake~

Posted by juNe@juaNita at 12.1.10 1 comments Links to this post





I dapat resepi nie dr kak Azu.. dia ambik dr link kak ummie.. i wat kek nie 3 minggu lepas.. i lebihkan sikit kat sirap coklat coz i suka coklat.. Pada i kek ni sedap tp adik2 tak brape suke.. diorg prefer kek coklat.. so, sesape nak try leh la tgk resepi kat bawah..


Bahan:-


1/2 cawan butter
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder ]
1/2 sudu kecil soda bikarbonat ] ayak bersama
1 1/2 cawan tepung gandum ]
1/2 cawan sour cream
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telor


80 gm choc chips ( i pakai coklat rice coz choc chips da abis)
secubit garam


Untuk Sirap Coklat:-
1 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
3 sudu besar fresh milk
1/2 cwn serbuk koko
1/4 cawan perang

Cara Membuat:-


Pukul mentega dan kedua-dua jenis gula hingga berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi dan masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Masukkan sour cream dan esen vanila. Kemudian masukkan choc chips. Kacau sebati.

Untuk sediakan sirap coklat, masukkan semua bahan-bahan dalam periuk n kacau perlahan sampai rata..
 n sebati..

Sediakan loyang yang telah digris. Masukkan 1/2 adunan tepung ke dalam loyang. Ratakan. Masukkan 1/2 sirap coklat, ratakan sikit. Tuang lagi 1/2 adunan tepung dan akhir sekali tuang 1/2 lagi sirap coklat. Bakar dalam oven dengan suhu 180 degree selama 45 minit/hingga masak.

Okay selamat mencuba n selamat makan kek!!

~The End~

7.1.10

hepi new year^^

Posted by juNe@juaNita at 7.1.10 0 comments Links to this post
I rasa masih sempat lagi kan kalau nak ucap hepi new year kan.. Semoga tahun baru nie akan membawa keberkatan pada kita semua.. Azam baru I ?? Entah la.. Actually I buat azam baru setiap tahun baru Islam.. Tahun baru nie I berazam nak jadi yg lebih baik dari tahun lepas.. Lebih baik dr sume segi.. I want 2 be a gud wife to my hubby n a best mother to my kids.. I love them very much… Muah..muah..muah.. Sayang korang juta2 lemon kali..


Semoga kita akan bahagia dunia dan akhirat.. Amin.. The end..

P/S : papa, da banyak tahun kita tak tengok bunga api..huhuhuhu..

iman 1st day at school~

Posted by juNe@juaNita at 7.1.10 1 comments Links to this post
Anak dara I da start g school.. Kesian dia, umur baru 3 tahun 2 bulan dah kena start study.. Agak2 kejam sangat tak mama dia nie.. Actually kesian gak kat dia tapi nak wat camner.. Kalau ikut mata tahun, umur dia da cecah 4 tahun.. Oleh sbb I tak berkesempatan nak ajar dia basic2 sbb tersangatlah bz (ber’facebook + blogging + bla.bla.bla) I hantar dia masuk Tadika Tahfiz Al - Fudhail.. dekat2 ngan area rumah.. Moga2 dia cikgu2 kat situ boleh ajar dia dgn cara yg lebih berkesan coz kalau I ajar skejap dia da cabut lari.. n harapan I moga dia akan jadi anak yang solehah.. Amin..









Nie pic dia ngan uniform skolah.. kaler purple gitu.. Mmg cute sangat + tudung skali.. Oleh sbb ari nie 1st day dia start skolah, we decided to take annual leave.. Konon2 stand by la kat rumah.. mana la tau dia buat hal ker sbb dia tak pernah duduk Nursery, so dia xde experience stay ngan orang lain.. Masa me n hubby hantar dia, muka mmg cool habis.. selamba semacam sambil makan karipap.. Dia masuk kelas PTF 3.. Kebetulan lak dapat satu kelas ngan Irdina Iman, anak member I, Yusmaini..




Lepas hantar dia masuk, kitorg still ada kat luar.. saja tgk gelagat2 budak2 yg baru masuk tadika.. Ada macam2 style.. Ada yg menangis, ada yg happy sesangat, ada yg mengamuk2 tak nak masuk n ada macam2 lagi.. Mesti kelam kabut gila cikgu2 kt situ kan..









Tadika tahfiz nie dia ada ajar Iqra dan Hafazan n matapelajaran akademik etc BM, BI, Maths + + +.. tp utk budak 4 years dia ajar basic je la.. Kelas dia ada 2 pilihan start kul 8 pagi sampai 1 petang.. n yg lagi satu kul 8 pagi sampai 4 ptg.. Yg sampai petang dia akan ajar mengaji al – quran skali tp sbb anak dara I kecik lagi I hantar half day je la.. Kesian dia kalau kena skolah sampai petang.. Huhuhu..


me n yus




Memandangkan dia baru start potty training, 2 months be4 dia start skolah, hari2 I ajar dia camner cara nak cakap ngan cikgu bila nak g toilet, cara nak ucap slamat pagi n bla.. bla,.. bla.. Tapi bila kitorg dtg kul 1 nak ambik dia, tetiba baju skolah da bertukar menjadi T – shirt.. Bila I tanya kat cikgu, diorg cakap dia terkencing kat seluar sbb tu diorg tukar baju dia.. I tanya la kenapa dia tak bagitau cikgu yg dia nak g toilet n jawapan yg I dapat ialah Iman malu, mama.. Hahahahaha.. pemalu rupanya anak dara I.. Xpe la.. tu kan pengalaman pertama.. So, I cakap kat dia, kalau pasnie kencing kat sluar lagi mama cubit.. Hhuhuuhu.. garang gila.. The end..


Somethin' new..

Posted by juNe@juaNita at 7.1.10 0 comments Links to this post
Rasanya nak tukar something la.. Nak tukar kata nama dari perkataan aku kepada I.. saja jer gedik2.. konon2 leh rasa cam ada klas.. (wah, kellas gitu..huh).. agak over sikit kan.. takper la asal I heppy sudah la.. nie kan I punya blog.. ngeh~ngeh~ngeh.. testing..testing.. I..I..I.. I .. rasa cam best jer.. okay la tu.. sampai berjumpa lagi.. the end..

Tudung bawal oh tudung bawal!!

Posted by juNe@juaNita -
Assalam...

Malam tadi I menjalankan misi mencari tudung utk hari raya.. Memandangkan I ni ketinggalan zaman sikit, sampai ke hari nie I masih lagi guna tudung bawal.. Dek kerana kemalasan menempuh kesesakan manusia kat PKNS, i just pegi pasar malam jer.. tu pun dekat2 ngan rumah..



Jalan punya jalan, jumpa la 5-6 tempat yg jual tudung.. tapi malang skali coz cuma ada satu tempat je yang jual tudung bawal.. yang lain2 tu sumer jual tudung fashion skarang, tudung ekin, ariani, latipah dan sebagainya.. Erk.. adakah tudung bawal da pupus??... Huhuhuhu...

tudung terkini..oooo



 tudung bawal... jangan tinggal daku...



Continue reading...

Mari berkongsi resepi..

Posted by juNe@juaNita -
Assalam..

Bertemu lagi diwaktu yang agak sama seperti semalam.. masih lagi merasa keboringan yang teramat.. weekend ni I bercadang nak buat kueh raya.. so, now tengah sibuk men'goggle kan diri mencari resepi yang best2.. biasanya kalau biskut2 raya ni I order je but this year terasa nak wat sendiri.. so let me share kueh raya yang bakal di buat minggu ni.. (entah jadi ke tak plan I ni, kadang2 cakap je lebih).. Jom try sesama..


Resepi tart nenas Gebu.. (sumber dari mana I tak ingat la..)


Doh tart;
2 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 1/2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar tepung susu
1 cawan butter (226 gm)
1 sudu besar minyak sapi
1 biji kuning telor
1 sudu teh asen vanilla
1 sudu besar gula

Inti nenas;
4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanilla
Bunga Cengkih
Kulit Kayu Manis
Daun pandan


Cara-caranya;

Doh tart: Pukul bersama butter, susu, minyak sapi, garam hingga sebati. Masukan telur dan vanillin pukul lagi akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan lembut.

Jem Nenas: Parut nenas dan jangan dibuang airnya. Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla , bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar. Ulangi sehingga habis. Bakar pada 150 sehingga 15-17 minit sehingga masak.

Gambar tart nenas nie bila dah siap baru I masukkan yer.. kalau tak tau rupa tart nenas, sila google.. bye...


Continue reading...

Salam Ramadhan & Selamat menyambut Nuzul Quran

Posted by juNe@juaNita -
Assalam..


Salam Ramadhan.. Hari ni dah masuk hari ke 17 Ramadhan bersamaan ngan Nuzul Quran tapi sayangnya I kena keja.. walaupun selangor sepatutnya cuti.. Huhuhu.. Sedih.. Boring giler tahap gaban.. lunch time pun tak tau nak g mana..

Hmm.. lama tak update blog.. Setahun lebih kot.. Entah la, bila perasaan malas menghantui diri macam ni la jadinya.. but actually bukan pasal malas je.. tapi maybe previous workplace langsung tak mengizinkan I berjinak2 dengan xtvt berblogging ni.. To be honest, I suffered selama I keje kat company lama tu.. Nasib baik la ada kawan2 yang slalu menghiburkan hati..

Now dah masuk 3 bulan 2 hari I keje kat tempat baru.. Alhamdulillah, dalam masa 3 bulan ni I rasa lebih selesa.. Office pun dekat ngan rumah.. kalau tak jem, 20 minit dah sampai.. tapi biasa la, kawasan Meru semakin membangun, so kalau weekdays jalan agak sesak.. nak2 dalam bulan puasa ni.. Especially waktu petang, memang jem giler.. Nasib baik I tau jalan2 shortcut.. So, boleh la sampai rumah macam biasa..

Nie company office furniture yang ketiga i join.. Hopefully boleh stay lama macam my 1st workplace.. So far, semuanya okay.. Memang la ada Pro & Con kalau nak compare dengan 2nd company.. In term of benefit sana lebih la.. tapi I suka dengan team yang sekarang ni.. Tak terlalu ramai, so takde la banyak sangat kepala nak kena ikut.. Kawan2 baru pun okay.. semuanya gila2.. especially awek yg duk kat tepi I.. Gila handbag.. Hahaha.. abis la I la kalo dia baca benda ni..

My kids pun dah besar.. macam2 kerenah.. rasa cam sekejap je tengok diorng membesar.. Imran dah 2 tahun 4 bulan n Iman lak dah 4 tahun 9 bulan.. 2-2 kalau bercakap tak nak kalah.. so sweet.. but anyway I luv them very much.. Hmm.. masa lunch dah abis.. sambung lagi lain kali.. By the way, I'm backkkkkkk...

                                           Penawar rindu korang semua.. Hmmm.. sweet kan...



Continue reading...

I'm backkk!!

Posted by juNe@juaNita -
Salam 1 malaysia..


Dah lama giler I tak update blog.. rasanya da masuk 4 bulan.. Ntah la.. mood tak mari.. Actually ada banyak sangat benda yg I nak share kat sini, tapi setiap kali nak update ada jer gangguan lebih2 lagi dr anak2 I.. Diorg kan jeles tgk mama diorg ber'blogging.. Heheehe.. ada awek kat ipoh tu dah bising2 kat I coz tak update blog.. Dia cakap blog I da berkulat n cendawan bagai.. So, demi untuk 'Cik Put' tersayang, maka I gagahkan jua diri untuk update blog nie...

Continue reading...

Pedomanku... Madahku... bla..bla...

Posted by juNe@juaNita -
P/S : copy from email...

· Pedomanku
"Berikan kasih sayang, nescaya kamu akan dikasihi dan berilah keampunan, nescaya akan diberikan keampunan" (Riwayat Imam Ahmad)

· Madahku
"kemaafan mungkin amat berat untuk diberikan kepada orang yang pernah melukai hati kita. Tetapi hanya dengan memberi kemaafan sahajalah kita akan dapat mengubati hati yang telah terluka. Kemaafan yang diberi secara ikhlas umpama pisau bedah yang boleh membuang segala parut luka emosi"

· Peganganku
"Jika seseorang hadir dalam hidup kamu dan menjadi sebahagian daripada kamu, tetapi atas sebab tertentu dia terpaksa pergi, jangan terlalu sedih, terimalah kenyataan itu dan sekurang-kurangnya dia pernah membahagiakan kamu."

· Kata-kata semangat
"Kadang-kadang Allah sembunyikan matahari, DIA datangkan petir dan kilat. Kita menangis dan tertanya-tanya ke mana hilangnya matahari, rupa-rupanya Allah hendak memberi kita pelangi"
· Firman ALLAH SWT
"Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya)." (Surah Al-Balad: 4)

· Muqaddimah
"Allah (sentiasa) hendak meringankan (beban hukumnya) daripada kamu, kerana manusia itu dijadikan berkeadaan lemah" (Surah An-Nisa:28)

· Fikir-fikirkan…
"Allah setiap saat 'memanggil-manggil' kita untuk kembali kepada-Nya. Dengan cara apa saja. Dia, dengan kasih sayang-Nya,terkadang membuat suasana kehidupan seorang anak manusia sedemikian rupa dengan musibah, kesusahan dan kesukaran sehingga kalbunya dibuat-Nya 'menoleh' kepada Allah..Tetapi..teramat sedikit orang yang mendengarkan, atau berusaha mendengarkan, panggilan-Nya ini."

~The End~

Continue reading...

Jokes Of the Day!!

Posted by juNe@juaNita -
Cerita pasangan suami isteri tua...


Di suatu malam yang dingin, di dalam sebuah bilik yang sederhana besar,
diatas katil....... sepasang suami isteri yang telah lanjut usia baru masuk tidur.
Suaminya telah mula mengantuk tapi isterinya terbangkit perasaan ghairah malam itu....


Si isteri bersuara,
"Dulu-dulu tu..... abang selalu pegang tangan saya bila kita nak tido."
Suaminya dengan separuh sedar, menggenggam tangan isterinya, lepas tu
mula mengantuk semula.Beberapa ketika lepas tu, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu cium saya."

Si suami dengan rasa terganggu, mengangkat kepalanya dan menyentuh
bibirnya ke pipi si isteri.Lepas tu sambung tido balik.
Selepas beberapa saat, si isteri bersuara lagi,
"Kemudian tu.... abang selalu gigit-gigit leher saya......."


Dengan perasaan marah dan geram, si suami melontar selimutnya dan
bangun dari katil tu.
Si isteri bertanya, "Abang nak gi mana tu?"

Dengan marah suaminya menjawab,
"Nak gi amik gigi la ni!!!"


Hah kan betul, korang mesti tengah senyum skang nie.. hehehehe...

~The End~



Continue reading...

petua ~ Membanyakkan Susu Ibu

Posted by juNe@juaNita -
Memandangkan Imran masih lagi menyusu badan sehingga kini, so I dengan bangganya ingin berkongsi petua untuk menambahkan susu ibu especially 4 working mum.. Okay, kalau rajin boleh amalkan selalu.. Petua nie colleague I yg bagi.. Tq Kak Nora!

Tips Membanyakkan Susu Ibu [Susu Badan]


[a] Berurut (dengan bidan).
[b] Banyakkan minum air/jus buah-buahan.
[c] Banyakkan minum susu. Sebaiknya mengambil hidangan susu 3 hingga 4 hidangan sehari.
[d] Pengambilan lebih makanan berprotein penting untuk penghasilan susu ibu.
[e] Makan nasi panas bersama halia muda (yang ditumbuk halus) dan dicampurkan dengan air asam.
[f] Minum air asam jawa yang direbus dengan gula merah bersama dengan 3 keping asam keping.
[g] Ambil beberapa helai daun betik sederhana muda. Rebus sehingga mendidih. Minum air rebusan itu 2 hingga 3x sehari.
[h] Ambil sebatang lobak putih. Cuci bersih dan kisar sehingga halus. Campurkan dengan segelas air suam. Minum 2x sehari.
[i] Sapu sedikit minyak kelapa pada daun sirih. Layurkan/salai pada api sehingga layu. Ketepikan sebentar. Setelah agak suam, tekapkan daun sirih tersebut pada payudara. Amalkan setiap hari.


Sayur-sayuran yang dapat membanyakkan air susu ibu:


• Brokoli
• Lobak Merah
• Lobak Putih
• Seleri
• Kobis
• Sawi Putih
• Peria
• Ulam Pegaga
• Ulam Jantung Pisang [yang telah direbus]


Tips agar air susu ibu lancar:
• Makan kulup daun betik setiap hari.



Continue reading...

chocolate sour creAm cake~

Posted by juNe@juaNita -





I dapat resepi nie dr kak Azu.. dia ambik dr link kak ummie.. i wat kek nie 3 minggu lepas.. i lebihkan sikit kat sirap coklat coz i suka coklat.. Pada i kek ni sedap tp adik2 tak brape suke.. diorg prefer kek coklat.. so, sesape nak try leh la tgk resepi kat bawah..


Bahan:-


1/2 cawan butter
1/2 cawan gula halus
1/4 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder ]
1/2 sudu kecil soda bikarbonat ] ayak bersama
1 1/2 cawan tepung gandum ]
1/2 cawan sour cream
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telor


80 gm choc chips ( i pakai coklat rice coz choc chips da abis)
secubit garam


Untuk Sirap Coklat:-
1 1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
3 sudu besar fresh milk
1/2 cwn serbuk koko
1/4 cawan perang

Cara Membuat:-


Pukul mentega dan kedua-dua jenis gula hingga berkrim. Masukkan telur sebiji demi sebiji. Pukul lagi dan masukkan sedikit demi sedikit tepung yang telah diayak tadi. Kacau dengan spatula. Masukkan sour cream dan esen vanila. Kemudian masukkan choc chips. Kacau sebati.

Untuk sediakan sirap coklat, masukkan semua bahan-bahan dalam periuk n kacau perlahan sampai rata..
 n sebati..

Sediakan loyang yang telah digris. Masukkan 1/2 adunan tepung ke dalam loyang. Ratakan. Masukkan 1/2 sirap coklat, ratakan sikit. Tuang lagi 1/2 adunan tepung dan akhir sekali tuang 1/2 lagi sirap coklat. Bakar dalam oven dengan suhu 180 degree selama 45 minit/hingga masak.

Okay selamat mencuba n selamat makan kek!!

~The End~
Continue reading...

hepi new year^^

Posted by juNe@juaNita -
I rasa masih sempat lagi kan kalau nak ucap hepi new year kan.. Semoga tahun baru nie akan membawa keberkatan pada kita semua.. Azam baru I ?? Entah la.. Actually I buat azam baru setiap tahun baru Islam.. Tahun baru nie I berazam nak jadi yg lebih baik dari tahun lepas.. Lebih baik dr sume segi.. I want 2 be a gud wife to my hubby n a best mother to my kids.. I love them very much… Muah..muah..muah.. Sayang korang juta2 lemon kali..


Semoga kita akan bahagia dunia dan akhirat.. Amin.. The end..

P/S : papa, da banyak tahun kita tak tengok bunga api..huhuhuhu..

Continue reading...

iman 1st day at school~

Posted by juNe@juaNita -
Anak dara I da start g school.. Kesian dia, umur baru 3 tahun 2 bulan dah kena start study.. Agak2 kejam sangat tak mama dia nie.. Actually kesian gak kat dia tapi nak wat camner.. Kalau ikut mata tahun, umur dia da cecah 4 tahun.. Oleh sbb I tak berkesempatan nak ajar dia basic2 sbb tersangatlah bz (ber’facebook + blogging + bla.bla.bla) I hantar dia masuk Tadika Tahfiz Al - Fudhail.. dekat2 ngan area rumah.. Moga2 dia cikgu2 kat situ boleh ajar dia dgn cara yg lebih berkesan coz kalau I ajar skejap dia da cabut lari.. n harapan I moga dia akan jadi anak yang solehah.. Amin..









Nie pic dia ngan uniform skolah.. kaler purple gitu.. Mmg cute sangat + tudung skali.. Oleh sbb ari nie 1st day dia start skolah, we decided to take annual leave.. Konon2 stand by la kat rumah.. mana la tau dia buat hal ker sbb dia tak pernah duduk Nursery, so dia xde experience stay ngan orang lain.. Masa me n hubby hantar dia, muka mmg cool habis.. selamba semacam sambil makan karipap.. Dia masuk kelas PTF 3.. Kebetulan lak dapat satu kelas ngan Irdina Iman, anak member I, Yusmaini..




Lepas hantar dia masuk, kitorg still ada kat luar.. saja tgk gelagat2 budak2 yg baru masuk tadika.. Ada macam2 style.. Ada yg menangis, ada yg happy sesangat, ada yg mengamuk2 tak nak masuk n ada macam2 lagi.. Mesti kelam kabut gila cikgu2 kt situ kan..









Tadika tahfiz nie dia ada ajar Iqra dan Hafazan n matapelajaran akademik etc BM, BI, Maths + + +.. tp utk budak 4 years dia ajar basic je la.. Kelas dia ada 2 pilihan start kul 8 pagi sampai 1 petang.. n yg lagi satu kul 8 pagi sampai 4 ptg.. Yg sampai petang dia akan ajar mengaji al – quran skali tp sbb anak dara I kecik lagi I hantar half day je la.. Kesian dia kalau kena skolah sampai petang.. Huhuhu..


me n yus




Memandangkan dia baru start potty training, 2 months be4 dia start skolah, hari2 I ajar dia camner cara nak cakap ngan cikgu bila nak g toilet, cara nak ucap slamat pagi n bla.. bla,.. bla.. Tapi bila kitorg dtg kul 1 nak ambik dia, tetiba baju skolah da bertukar menjadi T – shirt.. Bila I tanya kat cikgu, diorg cakap dia terkencing kat seluar sbb tu diorg tukar baju dia.. I tanya la kenapa dia tak bagitau cikgu yg dia nak g toilet n jawapan yg I dapat ialah Iman malu, mama.. Hahahahaha.. pemalu rupanya anak dara I.. Xpe la.. tu kan pengalaman pertama.. So, I cakap kat dia, kalau pasnie kencing kat sluar lagi mama cubit.. Hhuhuuhu.. garang gila.. The end..


Continue reading...

Somethin' new..

Posted by juNe@juaNita -
Rasanya nak tukar something la.. Nak tukar kata nama dari perkataan aku kepada I.. saja jer gedik2.. konon2 leh rasa cam ada klas.. (wah, kellas gitu..huh).. agak over sikit kan.. takper la asal I heppy sudah la.. nie kan I punya blog.. ngeh~ngeh~ngeh.. testing..testing.. I..I..I.. I .. rasa cam best jer.. okay la tu.. sampai berjumpa lagi.. the end..

Continue reading...
 

A little stOry about us! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal